همه چیز در رابطه با مدرک فنی حرفه ای
در این مقاله آموزشی قصد داریم به صورت جامع تمامی مطالب و دانسته های که شما نیاز دارید در رابطه با فنی حرفه ای و مدرک فنی حرفه ای، اطلاع داشته باشید بپردازیم. این مقاله به شما کمک خواهد نمود تا شناخت کاملی از فنی حرفه و مدرک فنی حرفه ای داشته باشید. و بتوانید جهت دریافت مدرک فنی حرفه ای مسیر درستی را انتخاب و در مدت زمان کوتاه و هزینه کمتر به مدرک فنی حرفه ای مورد نظرتون دست یابید.
12- شهریه دوره های آموزشگاه های فنی حرفه ای آزاد
14- مدرک فنی حرفه ای برای مهاجرت
15- مدرک فنی حرفه ای برای استخدام
19- تفاوت آموزش فنی حرفه ای با آموزش های دیگر
مدرک فنی حرفه ای چیست؟
به گواهینامه ای که از طرف سازمان فنی حرفه ای صادر می شود، گواهینامه مهارت فنی حرفه ای و یا مدرک فنی حرفه ای گویند. برای دریافت گواهینامه شما باید در آزمون فنی حرفه ای، حرفه مورد نظر (کتبی – عملی) شرکت نموده و نمره قبولی را کسب کنید. لازم به ذکر است که، به جز گواهینامه مهارت فنی حرفه ای، گواهینامه حضور در دوره و یا شرکت در دوره(بدون آزمون فنی حرفه ای) نیز در فنی حرفه ای وجود دارد که اعتبار بسیار کمتری نسبت به گواهینامه مهارت فنی حرفه ای دارد. در ادامه این مقاله به صورت کامل در رابطه با انواع آزمون های فنی و حرفه ای و حرفه ها و وراه حل دریافت مدرک فنی حرفه ای توضیح داده خواهد شد.
4- …
اعتبار مدرک فنی حرفه ای و اشتغال
استاندارد فنی حرفه ای چیست؟
استاندارد بخش اصلی هر حرفه در آموزش می باشد. با توجه به اینکه حرفه های آموزشی نیازمند سرفصل و مدت زمان آموزش و … می باشند،سازمان فنی حرفه ای برای تمامی حرفه های آموزشی خود باید استاندارد تعریف کند. استاندارد آموزشی شامل عنوان حرفه ، کداستاندارد ، سال تدوین استاندارد، تهیه کنندگان استاندارد، شرح استاندارد، ویژگی کارآموزی که قصد گذراندن حرفه را دارد، طول دوره آموزشی که شامل ساعت نظری(تئوری)- عملی – پروژه – کاروزی می باشد، صلاحیت مربی که قصد تدریس دوره را دارد، لیست توانائی های این حرفه ، تحلیل آموزشی که شامل ریزلیست توانائی ها دوره به تفکیک دانش-مهارت-نگرش ، تجهیزات مورد نیاز این حرفه ، مواد مصرفی مورد نیاز این حرفه و در نهایت منابع آموزشی مرتبط هست.مربیان فنی حرفه ای می بایست با توجه به استاندارد آموزشی، حرفه مورد نظر را تدریس نمایند.
انواع استاندارد فنی حرفه ای و تفاوت آنها
برای نظم و سازماندهی استانداردها، استانداردهای به 5 دسته زیر تقسیم می شوند.
استاندارد های آموزش کارآموزی
حرفه های که در این بخش قراردارند مخصوص آموزش به کارآموزان می باشد. به استانداردهای کارآموزی گواهینامه مهارت فنی حرفه ای تعلق خواهد گرفت.
انواع خوشه ، رشته ها و حرفه های که مدرک فنی حرفه ای دارند
سازمان فنی حرفه ای برای نظم دادن و دسته بندی صحیح حرفه های آموزشی از چهار خوشه استفاده نموده، که درون خوشه ها ، رشته ها قرارداشته و درون رشته ها حرفه ها قرار می گیرد.
چهار بخش خوشه عبارتند از:
1- خدمات
2- صنعت
3- فرهنگ و هنر
4- کشاورزی
12 رشته در خوشه خدمات قرار دارند که عبارتند از:
1- امور اداری
6- خدمات آموزشی
7- صنایع پوشاک
8- گردشگری
9- هتلداری
10- خدمات تغذیه ای
12- خدمات حقوقی
33 رشته در خوشه صنعت قرار دارند که عبارتند از:
1- صنایع خودرو
2- الکترونیک
3- صنایع چوب
4- صنایع کاغذ
9- تاسیسات
10- صنایع دریایی
11- صنایع رنگ
12- صنایع شیمیایی
13- پلیمر
14- پتروشیمی
16- صنایع نساجی
17- متالورژی
18- فناوری ارتباطات
19- مدیریت صنایع
20- سرامیک
21- مکانیک
23- برق
24- صنایع فلزی
25- ساختمان
26- معماری
27- صنعت چاپ
28- فناوری هوایی
29-فناوری نانو
30- فناوري انرژي های نو و تجدید پذیر
31- مدیریت آب
32- صنایع بسته بندی
33- صنعت گاز
11 رشته در خوشه فرهنگ و هنر قرار دارند که عبارتند از:
1- صنعت چاپ
2- فرش
3- صنایع دستی (چوب، فلز، سفال، چاپ، سنگ ،شیشه ، چرم)
6- هنرهای تجسمی
11- صنعت ورزش
12 رشته در خوشه کشاورزی قرار دارند که عبارتند از:
3- امور باغی
4- امور زراعی
5- زیست فناوری
8- صنایع غذایی
9- گياهان دارويي و داروهای گیاهی
10- منابع طبیعی (جنگل، مرتع ،آبخیز و بیابان)
برای مشاهده حرفه ها کافیست روی رشته مدنظر خود کلیک نمائید.
استانداردهای آموزش مربی
این استاندارد ها به منظور تعلیم مربیان فنی حرفه ای تدوین شده است، تا بتوانند در حرفه های مورد نظر آموزش جامع و بروزتری را به کارآموزان ارائه دهند. به این استانداردها گواهینامه مهارت فنی حرفه ای تعلق نمی گیرد، و مربیان بعد از سپری نمودن دوره آموزشی گواهینامه حضور در دوره را دریافت خواهند نمود.
استانداردهای آموزش خاص (طرح ایران مهارت)
استانداردهای آموزش خاص، شامل بخش خاصی از یک حرفه در استاندارد کارآموزی می باشد، طول مدت این استانداردها به دلیل اینکه قسمتی از استاندارد کارآموزی هستند، کوتاه تر بوده و کارآموز می تواند این دوره را در مدت زمان کوتاهی سپری کند. لازم به ذکر است که به این استانداردها گواهینامه مهارت فنی حرفه ای تعلق نخواهد گرفت و فقط کارآموزان می توانند گواهی حضور و یا شرکت در دوره را دریافت نمایند.
استانداردهای ویژه مسابقات ملی مهارت
استانداردها شامل حرفه های است به منظور آماده سازی کارآموزان برای مسابقات ملی مهارت سازمان فنی حرفه ای، به این استانداردها گواهینامه مهارت فنی حرفه ای تعلق نخواهد گرفت.
استانداردهای سند حرفه
این استاندارها که چند سال است از طرف سازمان فنی حرفه ای در حال تدوین شدن هست، برای هدفمند کردن حرفه های استانداردهای کارآموزی ایجاد شده است. سازمان فنی حرفه ای، استانداردهای کارآموزی را به استانداردهای کوچکتر به مدت 30 ساعت تقسیم نموده تا کارآموزان بتوانند هدفمندتر حرفه مورد نظر خود را انتخاب نمایند. تفاوت استانداردهای سند حرفه و کارآموزی در کد استاندارد آن می باشد، استانداردهای کارآموزی 15 رقم و استانداردهای سند حرفه 10 رقم هستند. به استانداردهای سند حرفه گواهینامه مهارت فنی حرفه ای تعلق خواهد گرفت.
مدرک فنی حرفه ای شامل چه بخش های هست؟
در زیر به صورت کامل هر بخش را توضیح داده خواهد شد.
۱- این مدرک از طرف سازمان آموزش فنی حرفه ای کشور که زیر مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می باشد صادر شده است. به این معنی که کارآموز توانائی کار(اشتغال) با این مهارت را دارد.
۲- شماره گواهینامه مهارت و تاریخ صدور این گواهینامه از طرف سازمان فنی حرفه ای می باشد.
3- کد QR این گواهینامه می باشد، جهت استعلام گواهینامه مهارت و صحت آن، می توان با اسکن کردن این کد به صورت اتومات وارد سایت سازمان فنی و حرفه ای شد و گواهینامه مربوطه را با مشخصات کارآموز تطبیق داد.
۴- نام مدرک فنی حرفه ای، گواهینامه مهارت می باشد.
۵- عکس کارآموز
۶- نام و نام خانوادگی کارآموز
۷- کد ملی کارآموز
۸- استاندارد و یا مهارتی که کارآموز در آن مدرک فنی حرفه ای گرفته است.
۹- کد استاندارد مهارتی که کارآموز در آن مدرک فنی حرفه ای گرفته است.
۱۰- حرفه ای که مهارت مورد نظر زیر مجموعه آن است.
۱۱- مدت زمان مهارت طی شده توسط کارآموز
۱۲- تاریخ تدوین مهارت طی شده
۱۳- نمره کسب شده به عدد (کتبی – عملی) توسط کارآموز
۱۴- نمره کسب شده به حروف (کتبی – عملی) توسط کارآموز
۱۵- سطح کارآموز با توجه به نمره کسب شده، خوب بین نمره ۷۰-۸۰، خیلی خوب بین نمره ۸۰-۹۰ و عالی بین نمره ۹۰-۱۰۰
۱۶- این گواهینامه به استناد آیین نامه ماده ۶ کارآموزی و افزایش مهارت مصوب ۱۳۳۹/۱۰/۲۷ شورای عالی کار صادر می شود.
۱۷- امضاء مدیر و یا سرپرست مرکز فنی حرفه ای استان مربوطه
۱۸- توضیحات ۱- آدرس http://azmoon.portaltvto.com/estelam/estelam سایت استعلام از صحت و اصالت گواهینامه به کمک کدملی و شماره شناسنامه کارآموز
۱۹- توضیحات ۲- اعتبار این گواهینامه از تاریخ صدور ۵ سال می باشد.
۲۰- توضیحات ۳- با این گواهینامه با توجه به مهارت کسب شده می توانید جهت اخذ پروانه کسب کار در بخش مربوطه اقدام نمائید.
۲۱- توضیحات ۴- استان – مرکز فنی حرفه ای – آموزشگاه فنی حرفه ای آزادی که کارآموز در آن معرفی به دوره و آزمون فنی و حرفه ای شده است.
مراحل دریافت مدرک فنی حرفه ای
به سه روش متداول می توان مدرک فنی حرفه ای را دریافت نمود.
1- ثبت نام در آزمون های ادواری
2- ثبت نام در مراکز دولتی سازمان فنی حرفه ای
3- ثبت نام در مراکز آموزشگاه های آزاد فنی حرفه ای
ثبت نام در آزمون های ادواری
این روش ویژه افرادی هست که به حرفه آشنائی کامل داشته و فقط قصد شرکت در آزمون کتبی و عملی سازمان فنی حرفه ای را دارند؛ تا بتواند پس کسب نمره قبولی در آزمون ها مدرک فنی حرفه ای را که از طرف سازمان فنی حرفه صادر می شود در حرفه مدر نظر دریافت نمایند.
لازم بذکر است که تمامی حرفه ها در این روش قرار نداشته و اگر کارآموز قصد گرفتن مدرک فنی حرفه ای، حرفه ای را دارد که آزمون آن در ادواری نیست باید از روش های 2 و3 کمک بگیرد.
چگونه در آزمون ادواری ثبت نام کنیم
برای ثبت نام در آزمون ادواری کافیست ابتدا وارد سایت ادواری شویم.از منو بالای سایت روی گزینه ثبت نام کلیک نموده و پس از باز شدن کشو جستجو حرفه را انتخاب می نمائیم.
ثبت نام در مراکز دولتی سازمان فنی حرفه ای
این روش ویژه کاراموزانی می باشد که قصد شرکت در دوره های مراکز دولتی سازمان فنی حرفه ای را دارند. دوره های که از طرف مراکز آموزشی سازمان فنی حرفه ای برگزار می شود رایگان می باشند. و تنها کارآموزی می بایست هزینه ثبت نام در دوره ۱۵ هزار تومان و مشاوره ۱۰ هزار تومان و آزمون فنی حرفه ای ۶۰ هزار تومان(خدمات) و یا ۹۰ هزار تومان (صنعت – فرهنگ و هنر – کشاورزی) و کسب نمره قبولی در آزمون کتبی و عملی مبلغ ۱۰۰ هزار تومان هزینه صدور گواهینامه. مبالغ فوق تعرفه ۱۴۰۲ می باشد. و هر ساله به این مبلغ از طرف سازمان فنی حرفه ای افزوده خواهد شد.
توجه داشته باشید که تمامی مهارت ها در مراکز دولتی سازمان فنی حرفه ای برگزار نمی شود و همچنین به دلیل ظرفیت محدود مراکز دولتی، آزمون تعین سطح و یا مصاحبه قبل ثبت نام و یا بسته به نوع مهارت شرایط خاص دیگری قبل ثبت نام وجود دارد.